För många förknippas bilden av bastu med finska, öldrickande män, piskande sig med björkris på ryggen. Men den bilden är på utgång. Nu handlar det om soft sauna, där man sitter länge, gärna med eteriska oljor ångandes i luften, och där familjen umgås, fjärran från tv- och dataspel.
I snart 50 år har Nils-Olof Westberg arbetat med bastu. Tillsammans med den legendariske järnhandlaren Ragnar Frunck drog de igång Bastuspecialisten 1966. Det var bara då Ragnar och Nils-Olof i personalstyrkan.
Bastuspecialisten började med att sälja badfärdiga bastur med installation, och utökade sedan sortimentet till att även innefatta duschar, badrums- och relaxinredning plus braskaminer.
- Jag blev som en son till Ragnar. Vi jobbade hårt. Min far hade en ICA-affär, men kom och hjälpte oss när hans son aldrig kom hem på kvällarna. Så det var vi tre som drev upp företaget, säger Nils-Olof.
Han berättar engagerat om hur bastubadandet och bastubyggandet har förändrats mycket sedan 70-talet, då det var status att ha bastu i källaren. Bastun byggdes då vanligen med granpanel med mycket kvistar och släppte ifrån sig kåda. Fönster i bastun förekom på sin höjd i bastudörren. Sedan började även folk använda bastun som förråd.
Trenden nu är att bastun har tagit klivet upp från källaren in i folks badrum berättar han. Man har numera asp och al i bastun som ger en fin kådfri yta. Bastun har oftast stora glasytor. De är oftast mindre i formatet, så det går snabbare att värma upp. Och drar därav mindre ström. Nils-Olof nämner att småbarn, medelålders och gamla kan bada bastu. Det vill säga alla.
- Det handlar om att få bort matchostämpeln från bastubadandet. Det viktigaste är inte att härda ut längst och ha jättehög värme, utan om att koppla av och ha det skönt. Proceduren består av tre delar; uppvärmning, avkylning och vila. Vi tycker soft sauna är att föredra. Temperaturen är runt 60 till 80 grader och man kan testa olika örtessenser i vattnet som hälls på stenarna. Sedan kan man gå ut och in och äta och dricka lite och umgås med familjen. Bastu är verkligen en fristad från stress och tv-spel. Ett sätt att umgås med familj och vänner.
Modern forskning har visat att bastubadandet har positiva medicinska effekter. Det handlar om rening av porer, bättre blodcirkulation, förmågan att svettas förbättras och att personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda samt att värk i leder lindras. Även sömnen påverkas till det bättre. Kroppen blir avslappnad.
- Precis som vi har kanelbullens dag och andra traditioner ville jag åter plocka upp stora lögardagen. Det är en historisk tradition då man förr lögade sig, eller tvättade sig inför helgen. Så i år på lördagen den 30 november kommer det hända en massa aktiviteter på Sveriges Spa-anläggningar och badhus. Så håll utkik i ditt område efter detta. Vi behöver kunna dra oss tillbaka ibland, basta och koppla av i det här stressade samhället.