Facebook Pixel
Växla Nav

Bada bastu på rätt sätt!

Bada bastu på rätt sätt!
Bada bastu på rätt sätt!

Det räcker inte bara med att ha en välbyggd och fin bastu med ett bra bastuaggregat - det är minst lika viktigt att använda bastun på rätt sätt, så att man verkligen får njuta av sitt bad.

bada bastu

  • Tvaga och tvätta av kroppen med tvål och vatten innan du går in i bastun, använd gärna en handuk eller sittlapp att sitta på.
  • Tänker du bada torrbastu så är det viktigt att vänja kroppen vid temperaturen. Börja gärna med 65 - 70°C, som är lämpligt för många, särskilt för den ovane. Öka sedan efter hand upp till önskad temperatur.
  • Gå först upp på övre laven (bänken), där du sitter eller ligger tills kroppen börjar komma i ymnig svettning. Det dröjer en stund, innan svettningen tränger igenom huden, beroende på att den torra luften i början absorberas svetten så fort den kommer fram. 
  • Så småningom blir dock svettningen så stark, att den inte hinner absorberas och då ser man den sippra fram. Många tror, att man svettas fortare och mera i en fuktig bastu, men det är fel. Om man strax efter inträdandet i bastun blir våt på kroppen är detta många gånger inte utav svett utan av vattenånga

Tycker man att det är för varmt på den övre laven flyttar man ned till den undre.

Olika avkylningsmetoder

När man anser att svettningen är tillräcklig går man ut och kyler av sig med en dusch eller slår en hink vatten över kroppen. Om möjligheter finns, tar man ett dopp i sjön, rullar sig i snön eller går ned i en vak. Man kan även tappa kallt vatten i sitt badkar och krypa ned i detta och får därigenom en god och jämn avkylning.

Ett annat sätt till avkylning är att stå framför ett öppet fönster eller ute i det fria och låta luften svalka kroppen. Du känner då, i synnerhet vintertid, hur väl genomvärmd kroppen blivit i bastun. För att undvika kylan från mark, is eller snö använder man lämpligen halkfria träskor.

Efter avkylningen kan man återgå in i bastun och svettas på nytt så länge man tycker att det är skönt.

 Bastu avkylning

 

Att "kasta bad"

Om man önskar kan man även "kasta bad", vilket går till så att man försiktigt - med en bastuskopa - begjuter de heta stenarna med vatten i små mängder. Det är en härlig känsla då ångan (löylyn) kommer svepande runt kroppen - en känsla som inte nog kan beskrivas, den måste upplevas.

Har man tillgång till björkkvastar kan det bli än skönare. Torra björkkvastar skall stå ca 20 minuter i en hink med varmt vatten före användandet och läggs sedan över stenarna varefter de begjutes med vatten. Man får då fram den härliga björkdoften, kvasten blir mjuk och behaglig att piska och gnida kroppen med. Man kan även slå några droppar Oleum Basileum* i vattnet man begjuter stenarna med. Detta är välgörande för andningsorganen. 

 

bastukvast

 

Efter sista avkylningen: låt helst kroppen självtorka i stället för att använda handduk.

Efter avkylningen skall man koppla av genom vila, om möjligt i liggande ställning, tills kroppen återfår sin normala temperatur. Ta inte på kläderna för tidigt för då kan man lätt komma i eftersvettning med förkylning som följd.

Plats för avkoppling

Bastun är en plats för avkoppling, där man söker vederkvickelse efter hårt arbete, fysisk ansträngning och psykisk stress. Värmen verkar stimulerande på blodomloppet, gör gott åt värkande muskler samt ökar ämnesomsättningen. Spänningstillstånd löses och en känsla av välbefinnande infinner sig. Därför är det bra att göra bastubadandet till en regelbunden vana.

Små bastutips

  • Bastun är ett sätt att leva; en stund ägnad familjen; en kväll i goda vänners sällskap.
  • Bastubada endast så länge du själv tycker det är skönt. Tar det emot på allra minsta sätt, bör du avbryta bastubadet.
  • Håll alltid din bastu ren. Vädra basturummet ordentligt såväl före som efter badet.
  • Som regel bör man inte bada mer än två gånger i veckan, då huden annars lätt blir uttorkad.

 

*) Oleum Basileum är ett traditionelt växtbaserat läkemedel. Innehåller: Pepparmyntolja, Eukalyptusolja och Kajeputolja, Vintergrönolja, Enbärsolja, Kryddnejlikeolja.

© Copyright Bastuspecialisten 2014–2024