Kanelbullens dag
Kanelbullens dag den 4 oktober tycker vi här på Bastuspecialisten verkligen symboliserar starten för hösten. Nu kommer tiden på året då vi kan vara inne och mysa i värmen från en härlig braskamin eller göra en ordentlig basturitual i badrummet. Det finns ju inte mycket som är mysigare än att umgås framför en eld med nybakade kanelbullar och ett glas riktigt kall mjölk.
Visste du att du inte behöver baka dina kanelbullar i en vanlig ugn? Du kan faktiskt använda din pizzaugn att göra kanelbullar i - enkelt och roligt!
Vi visar hur enkelt det är! Vi har använt Morsö Forno pizzaugn och receptet på bulldegen kommer från Camilla Hamid*.
Gör så här:
Börja med att följa stegen nedan för bulldeg och fyllning. Låt sedan de färdigrullade bullarna jäsa under en bakduk. Skillnaden med detta recept mot klassiska bullrecept är att degen inte behöver jäsa i flera steg, utan endast när de ligger färdigsnurrade i små knyten.
Tänd upp pizzaugnen ca. 20 min innan det är dags att börja grädda. Vid gräddningen av bullar ska det vara omkring 250 grader, så du vill inte börja elda i ugnen för tidigt.
Tips! Ställ fram dina kalla ingredienser i god tid. Mjölk, smör och jäst ska vara rumstempererade för bästa resultat.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Häll sedan i kardemumma, smör och socker tillsammans med hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Låt sedan degen vila övertäckt i rumstemperatur i 10 minuter innan du bakar ut den.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik sedan degen på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln och snurra till bullar. Obs! Du bör inte använda bullformar i pizzaugnen.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk. Låt jäsa i 2–3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Medan bullarna jäser kan du passa på att koka ihop en sockerlag. Sockerlagen består av 1 del vatten och 1 del socker. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka tills sockerkristallerna löst upp sig.
- När bullarna har jäst klart - vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker.
- Dags för pizzaugnen! Se nedan för våra tips om hur du bäst går tillväga.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommit ut från pizzaugnen. Detta stänger inne saftigheten i bullarna och gör dem extra goda!
Fyllning:
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- 1dl strösocker
- 5 tsk malen kanel
- 2 tsk majsstärkelse
Vetedeg:
- 50 g jäst
- 500 g mjölk (5 dl)
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 250 g rumsvarmt smör
- 200 g strösocker (2 dl)
- 1 kg vetemjöl (16,5 dl)
- 1 tsk salt
- 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
- pärlsocker till garnering
- 1 dl strösocker och 1 dl vatten till sockerlag
Grädda kanelbullar i pizzaugn.
Nu är det dags att lägga in bullarna i pizzaugnen. Vi har testat oss fram med olika tekniker för att komma fram till det allra bästa resultatet. För det använde vi oss utav flera olika sorters tillbehör till Morsö Forno; gnistskydd, 2 st Fire dividers, grillgaller Tuscan, en gjutjärnstallrik samt en rökdörr.
Fire dividern håller veden på plats åt vardera sida så att bullarna får plats i mitten. Placera Tuscan grillgaller i mitten. Då grillgallret är upphöjt cirkulerar värmen även under bullarna vilket ger dem en jämnare gräddning.
Klipp ut ett bakplåtspapper så att det får plats på gjutjärnstallriken - gärna någon cm innanför kanten. Lägg bullarna på pappret (ca. 5 st åt gången) och placera tallriken på grillgallret. Anledningen att de inte ligger direkt på grillgallret är att vi på detta sätt smidigt kan rotera på tallriken under gräddningens gång så att resultatet blir en jämnare gräddning. (Det är mycket varmare längst in i ugnen och svalare vid öppningen). Observera att gjutjärnstallriken blir mycket varm, använd grillvante när du roterar tallriken.
Efter ca. halva gräddningstiden (ca. 6–7 min), sätt för rökdörren i öppningen som stänger in värmen. När dörren är för går det snabbt, kom ihåg att rotera tallriken då och då.
Beroende på hur varm pizzaugnen är tar det olika snabbt för bullarna att bli klara. En för varm ugn kommer resultera i att de blir brända på utsidan och degiga inuti. Med medeltemperatur tog det ca. 15 minuter för oss att grädda bullarna.
Obs! Vi rekommenderar inte att lägga bullarna direkt på stenen som man gör med en pizza eftersom det är för mycket deg. Det resulterar i att bullen fortfarande är mycket degig inuti när ovansidan och botten är klar.
- Tänd upp i pizzaugnen, när elden tagit sig, fös elden åt sidorna. Vi har använt Morsös Fire Divider för enkel hantering.
- Ställ in Tuscan grillgaller.
- Placera bullarna på utklippt bakplåtspapper på stektallriken och sätt in den på grillgallret. Håll koll och rotera runt tallriken så att det blir jämn gräddning över alla bullarna.
- Efter ca 6–7 minuter, stäng till dörren för att hålla värmen kvar i ugnen, se till att kolla in och rotera bullarna.
- Efter ytterligare 6–7 minuter så är kanelbullarna klara!
- Pensla med sockerlagen.
- Ät och njut framför mysbrasan!