Keramiska kamadogrillar i hög kvalité från Kamado Joe är den perfekta grillen för dig som tar som grillning på stort allvar. Du hittar Kamado Joes grillar här.
Alla kan grilla, det är bara frågan om vilken nivå man vill lägga sig på – i denna grillguide delar vi med oss av våra kunskaper och ett par favoritrecept att grilla på Kamado joe. Se till att briljera i sommar och gör grannen avundsjuk. Fler tillbehör till din grill hittar du här.
Här bjuder vi på några recept för varma sommarkvällar, ljusa vårkvällar eller närhelst du har lust att ta fram grillen, tända upp och invänta perfekt grilltemperatur.
Grillade lammkotletter med jalapeño-hummus
Förbered din Kamado Joe för både direkt och indirekt grillning genom att lägga i en av de två deflektorstenarna. Placera grillgallret utan skydd längst ner för maximal värme.
Kryddblandning:
- Mal två torkade anchochilli med ½ msk korianderfrön, tillsätt lite sumac, spiskummin, salt och 1-3 tsk espressopulver (beroende på hur stark kaffesmak du vill ha). Strö över lammkotletterna och klappa in kryddorna. Låt stå minst en timme, gärna längre.
Hummus:
- Ta 1-2 jalapeños, hackade stjälkar från ett knippe koriander, 2 konservburkar med kikärter, 2 matskedar spiskummin och ca 4 msk olivolja. Kör allt i en matberedare, smaka av med lite salt.
Grillning:
- Lägg sedan kotletterna i din Kamado Joe och grilla dem hårt och snabbt för en härlig grillyta. Lägg sedan över dem på den indirekta sidan och låt de avslutas där till önskad temperatur (58-70 grader).
Servera med lsallad, ris eller potatis och kanske en limeklyfta.
Foto + recept Luke Rutts
Instagram @skippersbbq
Grillad Benmärg
Härligt tillbehör till maten eller som lyxigt pålägg på din smörgås.
Krydda benmärgen med salt, peppar, vitlök olivolja och lite persilja
Starta din Kamado Joe och grilla runt 20 minuter på 250 grader.
Ät och njut!
Foto + recept Luke Rutts
Instagram @skippersbbq
Fläskkotlett med krispigt svål
Kamado Joes Rotisserie som heter Joetisserie öppnar upp möjligheterna till att få en jämn tillagning med en smakrik och god grillyta. Tack vare att maten rotterar så smaksätts maten med de egna köttsafterna och fettet. Det tar matlagningen till en ny nivå helt enkelt. Joetisseriet hittar du här, och du kan se det användas i denna video.
Kan man få till det perfekta knapriga svålet? Absolut!
Bäst blir det så klart på din Kamado Joe och Kamado Joes Joetisseri:
Gör såhär:
- Salta svålen och lägg den 24 timmar i kylen utan att täcka över.
- Inför grillningen så gör iordning din Kamado Joe genom att lägga kolen längst bak i grillen, så droppande fett inte flammar upp och bränner köttet.
- Skär ränder i svålen och gnugga in den med en blandning av olivolja, fänkålsfrön, peppar, citronskal och lite mer salt.
- Trä köttet på Joetisseriet och grilla cirka en timme eller tills innertemperaturen är ca 70 grader.
Foto + recept Luke Rutts
Instagram @skippersbbq
Focaccia - baka bröd med din grill.
Recept på deg:
- 500 g vetemjöl
- 7 g torrjäst
- 75 ml of olivolja
- 250 ml ljummet vatten
- 2 msk salt
- 1 msk olivolja
- 1 msk rosmarin
- 1 msk flingsalt
Starta din Kamado Joe och använd indirekt värme, dvs med deflektorplattorna i. Se till att den håller 220 grader.
- Sikta mjölet och blanda noggrant i torrjästen. Häll i 2/3 av olivoljan (50 ml) vattnet och saltet. Knåda till en smidig deg. Om degen blir för torr, tillsätt lite mer vatten eller om den är för lös, tillsätt mer mjöl.
- Pensla med resterande olja (25ml) och täck med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Kavla ut degen till ca 1cm tjocklek.
- Smörj en plåt eller gjutjärnspanna med olivolja och placera degen på plåten. Jäs igen under en duk i ca 30 minuter.
- Hacka rosmarinen, gör små gropar i Focaccian med ditt finger och strö över flingsalt, rosmarinen och häll på resterande av olivoljan.
- Baka i din Kamado Joe i ca 20 minuter. Låt svalna något innan du skär upp den.
Foto + recept Furgell van Rabenswaay
Instagram @furgellvan
Kryddiga pastrami-ox-revbensspjäll
Förberedelse:
- Lägg revbenspjällen i saltlag i 5 dagar.
Förbered din Kamado Joe för indirekt grillning och på en temperatur av ca 150 grader.
- Skölj av saltlagen och krydda med en blandning av 1 msk mald korianderfrön, 1 msk mald svartpeppar och 1 msk chiliflagor.
- Rök spjällen med lite kraftigare rökträ som t.ex. hickory till en innertemperatur av ca 90 grader. Förutom temperaturen så skall det nästan kännas som smör när du sticker in din termometer i köttet.
Enkelt och mycket gott!
Foto + recept Luke Rutts
Instagram @skippersbbq
Ungsrostad kyckling med grönsaker
Perfekt sätt att tillaga en hel kyckling i Kamado Joe. Kryddsmöret under skinnet ger en härlig smak till både kycklingen och grönsakerna.
Du behöver:
- 1 Kyckling
- 2 potatisar
- 3 små rödbetor
- 1/2 butternut pumpa
- 15 oliver
- 2 morötter
- 2 päron
- 6 små lökar
- 6 cocktailtomater
- 1 bunt timjan
- 1 bunt rosmarin
- 1 klick rumstempererat smör
- 1 vitlök
- Salt och peppar
- Olivolja.
Värm din Kamado Joe till 220 grader.
Hacka grönsakerna i grova bitar och sprid ut i botten av en gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar och strö över lite timjan, rosmarin och ca 2 msk olivolja
Kryddsmör:
- Finhacka rosmarin och timjan, blanda med smör, 1 tsk salt och peppar och två krossade vitlöksklyftor.
Kycklingen:
- Fläk upp kycklingen och tryck in kryddsmöret under skinnet på kycklingen. Smörj även in utsidan av kycklingen med lite av smöret.
- Lägg kycklingen med skinnsidan upp över grönsakerna i grytan och placera i din Kamado Joe. Temperaturen i grillen kommer sjunka något så stäng till toppventilen något mer och låt den stabiliseras på 200 grader.
- Stäng locket och låt kycklingen bli gyllengul, ca 45-60 minuter eller tills bröstet är 75 grader. Om skinnet inte har blivit tillräckligt brunt och krispigt efter 40 minuter, öppna ventilerna mer och låt temperaturen stiga till 220.
- Ta bort grytan från din Kamado Joe och täck den löst med aluminiumfolie, låt vila ca 15 minuter.
- Dela upp kycklingen i bitar, servera men en stor sked av den goda skyn som bildats i botten av grytan!
Tips! Du kan även göra en ännu smakrikare sås genom att mosa tomaterna helt tillsammans med vitlökskyftorna och koka ned i grytan tillsammans med lite mjöl eller maizena.
Smaklig måltid!
Foto + recept Luke Rutts
Instagram @skippersbbq