Facebook Pixel
Växla Nav

Lögardagen 26 oktober 2024

Lögardagen 26 oktober 2024
Lögardagen 26 oktober 2024

Vad är Lögardagen?

Lögardagen är det gamla ordet som ligger till grund för dagens "lördag". Att "löga sig" betyder att tvätta sig, och historiskt sett var det vanligt att man gjorde detta dagen före helgdagen. Därför kom denna dag att kallas lögardagen, som så småningom blev lördag.

I vår moderna, stressiga tillvaro ser våra tvättrutiner annorlunda ut. Idag värderar vi framför allt de lugna stunderna som ger oss andrum och tid för reflektion. SPA-behandlingar, bastubad och friskvård är utmärkta sätt att skapa dessa stunder. Vi vill därför bevara traditionen av lögardagen genom att varje år uppmärksamma bastubad och avkoppling.

I år infaller lögardagen den 26 oktober så se till att fräscha upp din bastu med nya tillbehör!

 

Bastuns historia


Ursprung och tidiga användningar: Bastun har en lång historia, med rötter som sträcker sig över 3000 år. Det nomadiska folket skyterna i norra Iran använde svettbad, och grekerna framhöll fördelarna med bad och motion redan för 2500 år sedan. Hadrianus planerade en imponerande bastu, Panteon, som istället blev en gudomlig plats.

Kulturell betydelse: I många forntida kulturer, såsom de kinesiska och hinduiska, var renlighet en viktig aspekt av livet. Ledare använde vidskepelser för att få folket att följa hygieniska normer, vilket gjorde bastun till en central del av samhällslivet.

Bastutyper: Det fanns olika bastutyper, som den torra rökbastun i Norden och de fuktiga romerska och turkiska baden. Under denna tid var renlighet inte alltid prioriterad; bastun användes mer för avkoppling.

Bastuns roll i livet: Bastun var en plats för många livets viktiga händelser: födelse, rening av avlidna och som plats för beslut. 

Viktiga beslut i bastun: Det sägs att när svåra beslut skulle fattas, använde man sig av bastun. Först inleddes en traditionell diskussion där man argumenterade för och emot olika ståndpunkter. Dessa diskussioner kunde ibland skapa en spänd stämning som ledde till oenighet bland deltagarna. När de väl nått ett beslut, gick de till bastun för att bada. I bastun, där kropp och själ blev mjuka av värmen, diskuterade de frågan på nytt. Om beslutet förblev detsamma som innan bastubadet, godkändes det. Om det ändrades, var det första beslutet ogiltigt.

I bastuns värme tycks ilska och irritation rinna av, vilket ger ett nytt perspektiv på frågorna. Här blev det enklare att släppa prestige och andra hinder. Det finns ett uttryck som säger: "In Sauna Veritas", vilket betyder att sanningen härskar i bastun.

Traditionens bevarande: Lögardagen, dagen före helgdagen, var en tid för rening, vilket ledde till namnet lördag. Trots motstånd från präster var bastun en viktig del av nordisk kultur, och efter perioder av förföljelse återupptäcktes dess värde under tidigt 1900-tal.

Bastun är mer än bara en plats för avkoppling; den är djupt förankrad i vår kultur och historia. Idag fortsätter traditionen med bastubad, och den är en symbol för gemenskap och välmående.

 

Olika bastusätt

Ett bastubad ska vara skönt och avkopplande. Det är det absolut viktigaste. I huvudsak består proceduren av tre delar; uppvärmning, avslappning och avsvalkning. 

Idag finns flera olika sätt att basta på; bl.a. den traditionella torrbastun, soft sauna, ångbad och infrabastu.

Många anser att "kasta bad" ger det skönaste bastubadet. Det moln som bildas av den heta, fuktiga ångan kallas för löyly (finska) och anses vara bastuns själ. För en väldoftande bastu kan man prova att droppa några droppar av eteriska oljor i stävan tillsammans med vatten som sedan kastas över de heta stenarna.

Att svalka sig efter bastubadet är lika viktigt och går att göra på flera olika sätt. Ta en kalldusch, bada eller rulla dig i snön. Hitta det sätt du föredrar.

Traditionell /torrbastu
Den traditionella bastun är det mest klassiska bastubadet i Skandinavien, med en temperatur på mellan 75–90°C och en luftfuktighet på 20–30 % där du med jämna mellanrum kastar bad på de heta stenarna. Aggregatet i en traditionell bastu passar även till dig som tycker om den mer extrema varianten av bastubad, den s.k. torrbastun. Med 95–110°C och nästintill obefintlig luftfuktighet så att det riktigt sticker i huden av värmen.


Soft sauna
Soft sauna är en lite mildare form av bastubad med lägre temperatur än den traditionella bastun. Med 45–65°C och kontinuerlig tillförsel av ånga som ger en luftfuktighet på 30–65 % är detta en mjukare och behagligare form av bastubad som många tycker om och kan njuta riktigt länge av. 


Ångbad
Ångbadet är ett helkaklat utrymme med en temperatur på omkring 40–45°C och 100% luftfuktighet. I ångbadet använder du en ånggenerator istället för ett bastuaggregat och du badar i värmen från ångan istället för värmen från ett traditionellt aggregat.


Infra
En infraröd bastu skiljer sig markant från den traditionella bastun. IR-vågor tränger igenom huden direkt, utan att värma upp luften omkring dig lika mycket som i en bastu. Detta gör att du svettas vid en lägre temperatur än med en traditionell bastu.

En hälsokur för kropp och själ

Bastubad är inte bara avkopplande; det har också många hälsofördelar! Forskning visar att ett riktigt hett bastubad kan lindra förkylningssymptom och stärka hjärtat.

Genom att regelbundet basta kan du:

  • Stärka ditt immunförsvar
  • Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Sänka kolesterol- och blodtrycksnivåer

Det är helt enkelt en riktig hälsokur!

Flera studier har bekräftat de positiva effekterna av bastubadande. Astmatiker rapporterar om lättare andning, personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda, och värk i leder kan lindras. Dessutom visar forskning att bastubad kan förbättra sömnkvaliteten.

Bastun kan även hjälpa mot spänningshuvudvärk, eftersom den ger en djup avslappning för både kropp och sinne. En detoxeffekt från bastun ger huden extra lyster!

 

Här kan du se vårt stora sortiment av

- Bastutillbehör

- Bastuaggregat

- Vedeldade bastuugnar

 

© Copyright Bastuspecialisten 2014–2024