Välj rätt aggregat utefter dina behov!
Går du i tankarna att investera i en bastu? Bastun är en fantastisk värmekälla och garanterar ljuvlig värme och avslappning året om. Idag finns det många olika sorters aggregat på marknaden, och för att få ut maximalt utav ditt köp är det är viktigt att du väljer rätt aggregat för just dig och dina behov. Design har idag blivit en viktig faktor för många, men innan du tittar på utseendet bör du fundera på vilket typ av aggregat och bastubadande du är ute efter.
Traditionell bastu (träbeklätt utrymme):
Den traditionella bastun är det mest klassiska bastubadet i Skandinavien, med en temperatur på mellan 75–90°C och en luftfuktighet på 20-30 % där du med jämna mellanrum kastar bad på de heta stenarna. Aggregatet i en traditionell bastu passar även till dig som tycker om den mer extrema varianten av bastubad, den s.k. torrbastun. Med 95–110°C och nästintill obefintlig luftfuktighet så att det riktigt sticker i huden av värmen.
För denna typen av bastubad rekommenderar vi aggregat med mindre sten, t.ex.:
Soft Sauna/ångbastu (träbeklätt utrymme):
Soft sauna är en lite mildare form av bastubad med lägre temperatur än den traditionella bastun. Med 45–65°C och kontinuerlig tillförsel av ånga som ger en luftfuktighet på 30–65 % är detta en mjukare och behagligare form av bastubad som många tycker om och kan njuta riktigt länge av. För denna typ av bastubad rekommenderar vi ett combiaggregat. På combiaggregaten kan du välja att basta med endast värme, det traditionella bastubadet, eller både ånga och värme tillsammans.
För Soft sauna rekommenderar vi:
Stort stenmagasin:
Är du ute efter något mittemellan den traditionella bastun och Soft sauna är ett aggregat med mycket sten att rekommendera. Aggregat med mycket sten passar däremot inte för dig som vill basta riktigt varmt, utan dessa kommer upp i ca. 50–70°C. Med de stora stenmagasinen kan du kasta mycket bad och på så sätt uppnå den härligt värmande ångan som då omfamnar hela kroppen.
Storfavoriter med mycket sten:
Infrabastu (träbeklätt utrymme):
En infraröd bastu skiljer sig markant från den traditionella bastun. IR-vågor tränger igenom huden direkt, utan att värma upp luften omkring dig lika mycket som i en bastu. Detta gör att du svettas vid en lägre temperatur än med en traditionell bastu.
Vill du inte välja mellan en infrakabin och en traditionell bastu kan du även köpa lösa infrapaneler för att bygga en så kallad 2 i 1-bastu, en kombination av en infrakabin och en traditionell bastu.
Ångbad (kaklat utrymme):
Ångbadet är ett helkaklat utrymme med en temperatur på omkring 40–45°C och 100% luftfuktighet. I ångbadet använder du en ånggenerator istället för ett bastuaggregat och du badar i värmen från ångan istället för värmen från ett traditionellt aggregat.
Hur många kW behöver ditt aggregat?
Varje aggregat anger hur många kubikmeter det är anpassat för. Men har du t.ex. kaklade väggar, glasytor eller fönster ska du lägga till 1 m³ till bastuns volym för varje m2 av kakel eller glas. Detta gäller inte golvytor.
Står du och väger precis på gränsen mellan två styrkor rekommenderar vi att gå upp en styrka, då behöver aggregatet inte arbeta lika hårt och får därmed en längre livslängd.